În procesul de evoluție a tehnologiei fibrei optice desfășurat în ultimele 3 decenii au fost realizate numeroase progrese importante. Unul dintre acestea a fost legat de dezvoltarea permanentă a conectorilor de fibră optică în mai multe direcții: reducerea pierderilor de performanță, scăderea costurilor și creșterea densității.
Astfel, conform Fiber Optic Association, există peste 100 de tipuri diferite de conectori, fiecare îndeplinind rolul său de-a lungul timpului. Chiar dacă cunoașterea tuturor acestora nu este necesară, e important să avem o imagine de ansamblu cu privire la cei utilizați în momentul de față.
În continuare vom prezenta tipurile cele mai des întâlnite și diferențele dintre acestea.
Conectori 2,5mm
Conectorii SC, FC și ST prezintă o ferulă cu un diametru de 2,5 mm, putând fi astfel folosiți pentru fibră optică fără a fi necesară sudura acestora cu un aparat de sudură special. Dezvoltat de Nippon Telegraph and Telephone (NTT), tipul SC este ușor de recunoscut datorită formei sale pătrate. Datorită pierderii minime a performanței la inserție și adaptabilității sale, el a devenit, încă de la începutul anilor ’90, cea mai populară alegere în acest segment.
Spre deosebire de SC-ul pătrat din plastic, conectorul FC are un filet rotund care folosește o carcasă din oțel inoxidabil în jurul ferulei ceramice. El poate fi strâns ferm utilizând o mișcare similară înșurubării, ceea ce îl face popular pentru utilizarea în aparatele cu vibrații puternice. Chiar dacă popularitatea sa a fost ridicată de-a lungul timpului, costul său mai ridicat a determinat înlocuirea acestora cu diverse alte tipuri.
Conectorul tip ST a fost lansat de AT&T la sfârșitul anilor ’80. El se aseamănă foarte mult cu cel FC, având însă un design de baionetă în loc unul asemănător șurubului filetat. Acesta i-a crescut popularitatea inițială la nivelul rețelelor din industriile de business și militare, utilizarea sa scăzând considerabil în ultimul deceniu.
Conectori cu factor de formă mic (SFF)
La sfârșitul anilor ’90, a fost înregistrată o cerere pentru conectorii cu factor de formă mic, aceștia putând fi utilizați cu succes la o densitate mare. Dintre aceștia, cea mai mare popularitate a avut-o tipul LC, dezvoltat de Lucent Technologies ca răspuns la nevoile clienților din domeniul comunicațiilor. Cei din urmă doreau introducerea unui conector mai mic, care să înregistreze pierderi reduse.
Din cauza taxelor de licențiere ridicate impuse de cei de la Lucent, conectorul LC a avut un start lent. Cu toate acestea, el este în considerat în prezent cel mai popular tip de conector datorită dimensiunii ferulei de 1.25 mm (jumătate din diametrul celor SC, ST și FC), a scăderii minimale a performanței la inserție și a fiabilității sale generale. Conectorul are un design eficient, fiind disponibil atât single-mode, cât și multi-mode.
Din categoria SFF, singurul conector care reprezintă o competiție serioasă pentru LC în implementările multi-mode este cel MT-RJ. El a fost dezvoltat de AMP, putând fi achiziționat la un cost scăzut. El prezintă o ferulă de plastic, astfel încât design-ul său nu oferă aceeași performanță precum cea a conectorilor LC. MR-RJ utilizează pini pentru aliniere, iar din acest motiv este mai dificil de curățat, iar suportul tehnic din partea producătorilor este mai limitat.
Conectori MPO (multi-fiber push-on)
Conectorul cel mai popular în prezent este cel MPO (cunoscut și ca MTP), care iese în evidență prin numărul ridicat de fibre optice. Astfel, conectorii comuni de acest tip au 12 fibre dispuse liniar, dar cererea tot mai mare din piață a dus la apariția conectorilor cu 24 de fibre, dispuse pe două rânduri paralele, în interiorul unei ferule comune.
Conectorii MTP/MPO se prezintă în două variante: conectori tată și conectori mamă. Primii dețin 2 pini de aliniere, iar cei din urmă sunt prevăzuți cu 2 găuri. Utilitatea lor este extrem de ridicată în sisteme complexe, cum ar fi cele din centrele de date.
LastChance realizează certificare rețele de cupru și fibră optică, având în dotare echipamente de certificare cupru CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a și OTDR pentru certificare fibra optica Enterprise OM 2,3,4 OS2, FFTx si PON. Cere acum o consultanță gratuită.