securitate sarbatori

Menținerea securității business-ului perioada sărbătorilor

Sărbătorile de iarnă sunt sinonime cu cumpărăturile. Black Friday, Cyber Monday, Crăciunul și Noul An determină o circulație mai mare în magazinele de retail, mai multe tranzacții și mai multe plăți cu cardul. Un raport Statista arată că în lunile sărbătorilor de iarnă se realizează aproximativ 19% din încasările anuale din retail, la nivelul Europei.

Pe de altă parte, toate evenimentele din această perioadă reprezintă un test pentru securitatea clădirilor companiilor mari, care au responsabilitatea de a garanta confortul și siguranța persoanelor interne și externe. În acest context, există mai multe măsuri care pot fi luate acum și care pot asigura desfășurarea normală a activităților. În continuare vom aminti câteva dintre acestea:

 1. Examinarea politicilor de securitate împreună cu toți angajații

Sezonul de sărbători reprezintă un moment bun de a reexamina politicile și procedurile de securitate, în interiorul companiei. Un curs de perfecționare are rolul de a puncta așteptările față de angajați, lucrurile care ei trebuie să le evite, dar și persoanele la care să apeleze în cazurile apariției unei probleme. În acest fel, poate fi confirmată înțelegerea tuturor procedurilor.

Câteva dintre punctele care merită reluate sunt:

 • Protocolul pentru asigurarea securității lucrurilor de valoare în perioada concediilor.
 • Politica de securitate cibernetică a business-ului, în special în cazurile în care angajații vor lucra la distanță sau vor călători în acest sezon.
 • Regulile cu privire la circulația persoanelor din afara companiei în interiorul clădirii.
 • Planul de securitate în caz de urgență.

Furtul de identitate prin campaniile de phishing reprezintă un pericol real în timpul sărbătorilor. Angajații pot primi email-uri și SMS-uri cu cupoane și atașamente false, notificări de livrare inexistente și invitații la diferite evenimente. Scopul acestora este colectarea informațiilor personale sau de business, dar și inserarea unui virus în sistemul companiei. O reluare a procedurilor și politicilor de securitate în legătură cu adresele de email și vizitarea site-urilor împiedică apariția acestor probleme.

 

 1. Testarea echipamentului de supraveghere video

În cazul în care nu ai verificat instalațiile de supraveghere video de ceva timp, acum e cel mai bun moment pentru a face asta. Asigură-te că ele funcționează cum ar trebui și că sunt adaptate schimbărilor organizației din această perioadă. Probează poziționarea camerelor, astfel încât ele să acopere toate unghiurile vulnerabile.

Mai mult, verificarea funcționării corecte a conexiunilor și a echipamentelor de înregistrare este și ea vitală. Orice incident nefericit poate fi astfel investigat.

 

 1. Asigurarea funcționării corecte a sistemelor de securitate și siguranță

Nu doar camerele video contribuie la sărbători liniștite, ci toate echipamentele dedicate păstrării unui mediu sigur și confortabil. Printre ele se numără:

 • Sistemele de alarmă – detecție efracție, detecție incendiu și evacuare
 • Software-ul de securitate cibernetică
 • Sistemele de control acces și soluțiile de parking
 • Butoanele de panică și avertizare

 

 1. Plasarea decorațiunilor în afara zonelor de interferență cu echipamentele

Camerele de supraveghere nu vor contribui foarte mult la evitarea problemelor, în cazul în care vizibilitatea lor este limitată de diferite decorațiuni și afișe.

De asemenea, o grijă sporită trebuie acordată și obiectelor care pot declanșa senzorii de mișcare. Dintre acestea, baloanele sunt susceptibile de a declanșa alarme false în perioada sărbătorilor.

 

 1. Păstrarea vigilenței

Soluțiile de securitate și de control acces joacă un rol esențial în protejarea business-ului, angajaților și a clienților. Cu toate acestea, ele nu pot înlocui în întregime atenția sporită pe care echipa ta trebuie să o mențină în această perioadă. Evitați să lăsați nesupravegheate resursele de valoare și urmăriți circulația în interiorul și în afara clădirii.

Asigură-te că ai luat în considerare toate măsurile de siguranță și nu ezita să ceri consultanța unei firme specializate, atunci când este necesar.

 

Îți dorim sărbători fericite și sigure!