sistem analiza trafic

Optimizarea transportului și a traficului prin soluții inteligente de analiză video

Populația lumii se află într-o continuă creștere, astfel încât zonele urbane devin din ce în ce mai aglomerate, iar această aglomerare este ușor observabilă la nivelul străzilor și trotuarelor. Oficialii locali continuă să se confrunte cu provocări în materie de siguranță și confort, care vizează transportul public, circulația pietonilor și diversificarea vehiculelor de transport. În acest sens, este necesară alegerea precisă și documentată a tehnologiilor de securitate și siguranță ce pot îmbunătăți mobilitatea, confortul și utilizarea eficientă a liniilor de transport.

Gestionarea fluxurilor de trafic în diferite stații de tranzit și hub-uri reprezintă și ea o dificultate. Timpii lungi de așteptare și întârzierile devin o problemă reală în diferite stații de autobuz, metrou, gări și aeroporturi.

O soluție în acest sens poate fi optimizarea securității, performanței și operațiunilor prin utilizarea tehnologiei de analiză a conținutului video, care pornește de la și dezvoltă supravegherea CCTV. Multe zone din orașele dezvoltate folosesc deja camere de securitate care funcționează neîntrerupt, dar ele nu sunt însă suficiente din două motive. În primul rând, nu există personal suficient care să monitorizeze fiecare cameră. În al doilea rând, chiar dacă el ar exista, probabilitatea ca acesta să poată detecta fiecare eveniment sau incident este scăzută.

Transportul public

Pe de altă parte, o tehnologie de analiză a conținutului video, susținută de instrumente de inteligență artificială și deep learning poate detecta, extrage și clasifica informațiile pentru a crea o bază de date structurată.

De exemplu, în transportul public, un astfel de sistem este capabil de a cuantifica și clasifica atât numărul și tipul de vehicule, cât și numărul de pietoni din stații și terminale. Mai departe, aceste date sunt structurate în tablouri de bord, oferind astfel agențiilor de transport informații relevante pentru creșterea securității și eficientizarea proceselor operaționale.

Circulația autovehiculelor și a pietonilor

Analiza conținutului video crește siguranța generală a traficului prin alertarea rapidă a șoferilor și a operatorilor de transport în privința punctelor de risc de pe șosele. Camerele inteligente pot detecta, printre altele, obiectele care împiedică desfășurarea normală a traficului, vehiculele oprite pe șosele și mașini care încalcă regulile de circulație. Astfel, detectarea automată a incidentelor are consecințe relevante, printre care:

  • Organizarea circulației pietonilor și avertizarea controlorilor de trafic în privința automatizării semnalelor de circulație în scopul garantării siguranței persoanelor în intersecții.
  • Detectarea timpurie a incidentelor și oferirea datelor necesare operatorilor de trafic în scopul implementării rapide a fluxurilor de lucru și intervenție.
  • Integrarea cu tablourile dinamice de afișaj în scopul avertizării în timp real a șoferilor cu privire la problemelor de siguranță și pentru creșterea conștientizării situaționale a acestora.

Un sistem inteligent de analiză video ajută administratorii unui oraș să colecteze și organizeze în permanență datele, dar și să analizeze și optimizeze fluxurile de circulație. În acest fel, ei pot dezvolta și implementa noi politici care îmbunătățesc eficiența și siguranța circulației.

Printre cele mai importante date colectate și analizate de sistemele inteligente de analiză a conținutului video se numără:

  • Gradul de ocupare a drumurilor.
  • Numărul mașinilor, bicicletelor și pietonilor dintr-o anumită zonă.
  • Viteza medie și direcția de circulație.

Parcările

Soluțiile de analiză video pot contribui, de asemenea, la monitorizarea parcărilor, a gradului de ocupare a acestora, dar și a zonelor în care parcarea este interzisă. Acestea urmăresc automat intrarea și ieșirea, precum și numărul de spații libere, prelucrând și transmițând informațiile sistemelor de management a parcărilor.

În continuare, sistemele pot distribui pe panourile de afișaj datele cu privire la locurile libere și spațiile alternative, permițând astfel șoferilor să găsească mai rapid parcarea disponibilă. Soluțiile inteligente de parcare susținute de analiza video contribuie la reducerea emisiilor și la decongestionarea traficului în zonele urbane aglomerate.

 

Supravegherea video reprezintă o tehnologie utilizată pe scară largă în transport, iar investițiile în aceasta cresc de la an la an, ea fiind integrată și cu sisteme de analiză. Împreună, ele au un potențial ridicat de a îmbunătăți în timp real transportul public și de a asigura siguranța șoferilor și pietonilor.