Securitatea este factorul care asigură confortul și buna funcționare a oricărui business. Mai mult de atât, dacă elementele de securitate sunt implementate corect, acestea pot reduce semnificativ costurile. Astfel este posibilă investirea banilor economisiți în evoluția afacerii. Mai mult decât atât, siguranța și confortul vor încuraja creșterea productivității în rândul membrilor companiei. Soluțiile de control acces reprezintă o astfel de opțiune, constituind o subramură a sistemelor de securitate.
Ce înțelegem prin sisteme de control acces?
Sistemele de control acces sunt acele soluții de implementare care permit urmărirea, restricționarea și garantarea căilor de tranzit, automatizând circulația interioară și controlând zonele critice.
Aceste soluții de acces sunt de două feluri:
a. Sistemele tradiționale sunt cele care dispun de un panou de control și asigură securitate pentru un număr limitat de persoane. Acest număr poate fi mărit odată cu instalarea de noi panouri. Avantajul acestora este siguranța ridicată datorită unui sistem intern închis, care nu poate fi atacat în niciun fel.
b. Sistemele pe bază de IP și rețea utilizează tehnologii cloud pentru a permite accesul în clădire și pentru a asigura controlul diferitelor funcții de siguranță. Avantajul este reprezentat de multitudinea de variante prin care se poate oferi acces în clădire și numărul nelimitat de persoane care pot fi autorizate. Cel mai mare dezavantaj ar fi faptul că un astfel de sistem poate cădea pradă unui atac cibernetic. Cu măsuri relevante de securitate, această situație poate fi însă evitată.
De ce avem nevoie de sistemele de control acces?
Primul și cel mai important aspect al acestor soluții este reprezentat de siguranța indivizilor prin limitarea accesului în clădire, acesta putând fi efectuat doar de către persoane autorizate. Totodată, un astfel de sistem controlează și eficientizează fluxul activității angajaților, de la intrarea în parcare, până la ultimul minut petrecut în incinta clădirii.
Un sistem comun este acela care oferă doar persoanelor autorizate acces în clădire. La acest tip se pot adăuga funcții care eficientizează procesul de analiză a orelor lucrate, dar și informații cu privire la programul de intrare și ieșire din unitate a angajaților.
Există o alternativă care pune mai mult accent pe securitatea informațiilor și permite accesul în funcție de anumite caracteristici. Acesta însă este specific unităților mai mari, cu mai multe departamente care necesită securitate ridicată datorită unor informații sensibile sau secrete.
Cel din urmă este sistemul de acces pe bază de rol, fiind unul dintre cele mai populare sisteme de acces. Prin acesta, accesul în diferite porțiuni sau niveluri ale clădirii se stabilește ierarhic, fiind limitat în funcție de poziția ocupată în organizație.
Cum alegem soluția potrivită?
Sistemul potrivit de acces control trebuie ales în funcție de anumiți factori specifici, care la rândul lor vor influența și prețul implementării. Acești factori sunt reprezentați de: numărul punctelor de acces, tipul sistemului (tradițional sau prin rețea), tipul găzduirii, integrarea cu alte sisteme, instalarea profesionistă sau pe cont propriu și externalizarea serviciilor de monitorizare sau efectuarea acestora în interiorul companiei.
Concluzii
Confortul, flexibilitatea și siguranța sunt trei lucruri prioritare ale oricărui angajat în zilele noastre, uneori ele depășind chiar considerațiile financiare. Un sistem profesionist de control și securitate, îi avantajează atât pe angajați, cât și pe angajatori, deoarece îi scutesc de o mulțime de probleme logistice. O bună integrare a sistemelor reduc costurile în timp, și daunele în cazul diferitelor calamități sau situații critice.
Orice afacere care are un plan de funcționare pe termen lung, dar mai ales ține la securitatea și confortul angajaților, necesită un astfel de sistem.