fail safe fail secure

Control acces: diferența dintre fail safe și fail secure

În segmentul de control acces și în proiectarea soluțiilor specifice acestuia, diferențierea între termenii fail safe și fail secure joacă un rol fundamental. Alegerea între cele două tipuri de yale care aplică această tehnologie este fundamentală în asigurarea securității maxime a unui spațiu.

Acești termeni dețin astfel o semnificație specifică pentru modul de închidere al ușilor, iar aplicabilitatea lor depinde de nevoile specifice ale clădirii. Cele din urmă sunt stabilite în proiectarea sistemelor de control acces.

Definiția generală a termenilor

Diferența fundamentală între fail safe și fail secure ține de modul în care acestea acționează în momentul declanșării unei pene de curent (desemnată prin cuvântul fail). Astfel:

  • Fail safe: este deblocată (deschisă) în momentul deconectării alimentării, aplicându-se astfel electricitatea pentru blocarea acesteia;
  • Fail secure: este blocată (închisă) în momentul deconectării alimentării, aplicându-se astfel electricitatea pentru deblocarea acesteia.

Cele două influențează design-ul și configurarea soluțiilor de control acces, astfel încât diferențierea între ele și aplicarea lor corespunzătoare este fundamentală.

O eroare comună cu privire la cele două tipuri se referă la distingerea între părțile ușii unde ele se aplică. Astfel, majoritatea clădirilor, indiferent de tipologia yalelor utilizate, permit întotdeauna evacuarea lor în momentul unei pene de electricitate. În situații de urgență, nimic nu trebuie să împiedice ieșirea dintr-un spațiu și siguranța persoanelor care activează în cadrul său.

Evacuarea, întotdeauna o prioritate

La o primă impresie, deblocarea ușii în timpul unei întreruperi de curent pare să nu aducă un plus de siguranță celor prezenți într-un spațiu. Cu toate acestea, având în vedere că ea înseamnă evacuarea unui spațiu în lipsa oricărei dificultăți, avantajele devin evidente.

Cele mai multe yale fail safe folosesc o tehnologie de retragere electrică a zăvorului, ceea ce înseamnă că e nevoie de tensiune pentru a retrage zăvorul și a debloca ușa. Este permisă astfel evacuarea în siguranță în cazul situațiilor de necesitate.

De ce am nevoie: fail safe sau fail secure?

În momentul în care decizi dacă ar trebui să alegi între încuietori fail safe sau fail secure, este necesar să iei în considerare mai mulți factori, atât referitori la securitatea și siguranța resurselor umane și materiale, cât și la legislația existentă.

Astfel, se ridică mai multe întrebări, cum ar fi: „În timpul unei întreruperi de curent, o ușă încuiată ar pune în pericol viața unei persoane?” sau „O ușă deblocată ar pune în pericol resursele materiale?”. Răspunsurile la acestea, precum și alți factori raportați la diverse particularități, pot oferi direcțiile de alegere a unui anumit tip de tehnologie. Apelarea la un ajutor profesionist este însă cea mai bună soluție. O companie din domeniul sistemelor de siguranță și securitate poate proiecta și implementa un sistem de control acces sigur, personalizat pe nevoile spațiului în cauză.

În general, este necesară existența punctelor de acces fail safe. Ele sunt utilizate în diverse situații pentru asigurarea siguranței și securității, garantând existența unor puncte de ieșire sigure, care pot fi utilizate și în situații speciale. Dezavantajul lor este că, în momentul opririi alimentării electrice, acestea nu oferă soluții de securizare a unor puncte de intrare.

Aici intervin yalele fail secure, ideale pentru situații majore de vulnerabilitate a securității, în condițiile în care starea lor implicită e de a rămâne blocate. Dintre acestea, cele mai populare sunt:

  • Uși împotriva incendiului, care reprezintă bariere structurale împotriva răspândirii focului într-o clădire și reprezintă aplicații comune în cadrul proiectării soluțiilor de detecție și prevenție a incendiilor. În aceste cazuri o ușă închisă este utilizată pentru a sigila o parte a clădirii cuprinse de flăcări. Este fundamental ea să rămână închisă în cazul declanșării unui astfel de incident și să constituie un punct de blocaj, indiferent de starea electricității.
  • Uși de scări, prezente în special în clădirile cu mai multe etaje, unde acestea sunt închise pentru intrarea din exterior, astfel încât procedura de evacuare să fie realizată întotdeauna din interior către exterior.
  • Spații mai puțin comune, cum ar fi închisorile sau centrele de sănătate mintală, în care predomină punctele de acces fail secure, dar există reguli esențiale în privirea asigurării ieșirii în siguranță.

 

Acestea sunt principalele diferențe dintre fail safe și fail secure. Pentru a afla soluțiile potrivite pentru compania ta, solicită o consultanță gratuită de specialitate.