detectie incendiu

Sistemele de detecție a incendiului – caracteristici, aplicații, importanță

Incendiile industriale provoacă daune materiale semnificative la nivelul Europei, în unele cazuri pierderile fiind extinse și la nivelul resurselor umane. Din acest motiv, sistemele fiabile și eficiente de detecție a incendiului sunt esențiale pentru orice business, în scopul protecției angajaților și a minimizării riscurilor de distrugere a bunurilor.

Soluțiile de detecție a incendiului reprezintă sisteme de alarmă care colectează date, analizează și ulterior răspund la evenimente raportate de diferite dispozitive individuale de detectare a incendiilor. Înregistrarea din timp a incendiilor este una dintre cele mai mari provocări pentru o organizație, îmbunătățirea monitorizării și a managementului trebuind pusă în balanță cu cerințele legale și optimizarea costurilor.

În proiectarea și implementarea sistemelor de detecție a incendiilor, Last Chance ia în considerare toți acești factori, adaptându-se caracteristicilor specifice oricărui spațiu și nevoilor concrete ale fiecărei companii sau instituții.

Detecția incendiilor ca parte a securității unui spațiu

Opțiunile integrării acestor sisteme sunt variate, ele putând fi instalate individual sau ca parte a unei soluții de managament al clădirilor, care include aplicații de securitate, HVAC, control acces și multe altele. Îmbinarea multiplelor soluții se realizează astfel într-o unică platformă scalabilă, care poate oferi o mai bună monitorizare a spațiului, cu beneficii importante în protejarea investițiilor și reducerea costurilor. Printre acestea se numără:

 • Sisteme de detecție a incendiului și a fumului;
 • Sisteme de stingere a incendiului;
 • Infrastructura comunicațiilor de urgență;
 • Controlul accesului;
 • Siguranța instalațiilor electrice.

Integrarea a reprezentat un trend continuu al ultimilor ani, deschizându-se posibilitatea conectării noilor instalații cu sistemele deja existente. Astfel, au fost dezvoltate soluții inteligente pentru proiectarea, implementarea și întreținerea sistemelor de detecție a incendiilor, acestea oferind:

 • Întregistrarea timpurie a surselor de foc;
 • Îmbunătățirea timpilor de reacție, a transmiterii mesajelor de urgență și a proceselor de evacuare;
 • Menținerea securității intrărilor și ieșirilor;
 • Creșterea gradului de recuperare în urma unui incendiu;
 • Conformarea la directivele legale.

 

Proiectarea și operarea sistemelor de detecție a incendiului

În general, toată suprafața clădirii care este monitorizată dispunde de o rețea de cabluri electrice și senzori. Aceștia din urmă pot fi atât controlați manual, cât și declanșați automat de factori precum căldura, fumul sau flacăra. Doar detectorii aflați în apropierea acestor surse sunt activați, informația fiind transmisă către panoul de control. În continuare, alerta poate fi transmisă către sistemul propriu de stingere a incendiilor, dar și către serviciile de urgență. Semnalizarea rezidenților este făcută într-un timp scurt, iar aceasta poate fi customizată în funcție de gradul de pericol și de tipologia incendiului.

Sistemele moderne de detecție a incendiului sunt capabile să înregistreze chiar și incendii de 0.1kW, depășind astfel capacitățile senzorilor utilizați în trecut și salvând secunde importante de la apariția flamei și până la detecția și semnalizarea propriu-zisă.

Beneficiile sistemelor de detecție a incendiului

Condițiile legale se modifică permanent, în tandem cu avansul tehnologic și evenimentele practice, de aceea identificarea unui sistem care va aduce cele mai multe avantaje atât pe termen lung, cât și pe termen scurt devine esențială.

Ea nu poate fi realizată însă fără un audit prealabil, prin care sunt stabilite nevoile specifice pe baza unor criterii precum domeniul de activitate a companiei, mărimea acesteia și complexitatea operării sale. Doar acesta poate garanta beneficiile sistemelor, printre care se numără:

 • Limitarea propagării incendiului;
 • Evitarea pierderii majore a resurselor;
 • Creșterea securității angajaților;
 • Alertarea timpurie a serviciilor de urgență;
 • Colectarea datelor în scopul prevenirii repetării situațiilor.

 

Contactează-ne pentru a identifica soluția potrivită pentru compania ta și obține o consultanță gratuită.