Domeniul sistemelor de securitate și siguranță continuă trendul pozitiv înregistrat în 2019, susținut de noi tehnologii și dezvoltări, dar și de o conștientizare și asumare a importanței culturii securității la nivel corporate. Începând cu camere de înregistrare video (CCTV) care oferă o calitate 4K, până la sisteme de alarmă smart, ce pot fi accesate și controlate prin aplicații mobile, noile produse din industrie susțin semnificativ creșterea acesteia.
O temă importantă în 2019 a fost integrarea, iar ea urmează să fie continuată în 2020. În acest sens, este ușor observabilă tendința clienților de a renunța la sisteme individuale și de a investi în soluții complexe de management. Astfel, cererea pentru soluții care oferă posibilitatea interconectării sistemelor va crește.
Capacitatea de integrare nu este însă singurul trend ce caracterizează domeniul sistemelor de securitate și siguranță în anul 2020. În continuare vom menționa câteva dintre tendințele principale din industrie:
Strategiile de detecție cedează teren în favoarea celor de prevenție
Încă de la începuturile lor, soluțiile moderne de securitate și siguranță au fost construite pe baza unui principiu al detecției. Altfel spus, ele aveau rolul de a înregistra apariția unui eveniment care încalcă parametrii normali și de acționa în vederea semnalării sau limitării acestuia.
Industria de securitate a fost într-un mod de detecție prin implementarea unor sisteme cum ar fi alarmele la efracție și monitorizarea video. Cu toate acestea, cele dintâi sunt declanșate doar în urma intruziunii, iar camerele video înregistrează un eveniment aflat deja în desfășurare.
Odată cu creșterea vulnerabilităților și a nevoii de protejare a bunurilor, simplul răspuns la un eveniment nu mai este însă suficient. Multe dintre organizații caută acum să dezvolte strategii de prevenție, evitând astfel nu doar escaladarea unui incident, ci chiar apariția sa. În acest sens, crește popularitatea unor sisteme precum autentificarea biometrică sau prin factori multipli. Abordarea nu mai este în prezent una reactivă, ci proactivă.
Trecerea de la înregistrare video la analiză video
Sistemele standard de supraveghere video au fost utilizate pentru securitatea companiilor din diferite industrii pentru un timp îndelungat. Acestea prezintă însă câteva limitări, care îngreunează detectarea unui eveniment. În anumite cazuri, incidente cum ar fi furturi și încălcări ale regulilor de siguranță, au fost detectate pe video doar după o perioadă de câteva luni. Însă, cu ajutorul camerelor IP avansate, trecerea de la analog la soluții inteligente devine posibilă.
Mai mult decât atât, în industria soluțiilor de management video se înregistrează un interes crescut pentru utilizarea sistemelor de analiză. Companiile au astfel posibilitatea să utilizeze sisteme integrate capabile de a extrage și a analiza date. Pe baza acestora din urmă, tehnologii avansate din câmpul inteligenței artificiale sau deep learning pot oferi informații concrete cu privire la zone vulnerabile, tendințe și măsuri.
Training-ul continuă să reprezinte o cheie a eficienței sistemelor
Implementarea corectă a soluțiilor de securitate și siguranță nu garantează succesul lor. O funcționare ideală se poate atinge doar atunci când membrii unei organizații dețin cunoștințe de bază asupra soluțiilor, cunosc procedurile de utilizare, de transmitere a informației și de răspuns la un eveniment semnalat de acestea.
O garantare a conexiunii între sistemele tehnologice nu este suficientă, acestea trebuind integrate cu resursele umane. Un angajat are datoria să asume cele mai bune practici de utilizare a tehnologiei și să contribuie la creșterea siguranței și securității companiei în care activează.
Automatizarea nu are doar rolul de creștere a eficienței, ci și de sporire a securității
Într-o perioadă în care discuțiile asupra orașelor și clădirilor inteligente sunt tot mai frecvente, se înregistrează o creștere a dispozitivelor și senzorilor care ne automatizează activitățile, fie profesionale sau personale. Acestea prezintă însă și un risc, ele devenind ținta atacurilor. De aceea, în 2020, vom vedea o suplimentare a cererii senzorilor și soluțiilor care prezintă puține vulnerabilități.
Cheia pentru dezvoltarea unui plan de securitate de succes este protejarea instrumentelor de comunicare și a infrastructurii împotriva pericolelor interne și externe.
Acestea sunt doar câteva dintre trendurile care vor influența domeniul sistemelor de securitate și siguranță în anul curent, precum și în deceniul următor. Pentru a afla care este efectul acestora asupra business-ului tău și cum poți asigura protecția eficientă a acestuia, contactează-ne acum.